İÇ MEKAN (salon bitkileri) BAKIMI

     Salon bitkilerinin yerleştirirken dikkate alınması gereken üç nokta; Işık Birçok bitki güneş ışığına doğrudan maruz kalmak istemez. Yaz aylarında kuzeye bakan cam önü uygun bir yerdir. Isı Büyüme dönemlerinde bitkinin sabit bir ısıda kalması idealdir. Soğuk havalarda bitkileri soğuğun girebileceği, cam kenarlarında ve perde arkalarında bırakmayın. Nemlilik İnce yapraklı bitkiler genellikle yoğun neme ihtiyaç duyduklarından banyo ortamını severler. Daha kalın ve dolgun yapraklı bitkiler salon gibi daha kuru mekanları tercih ederler.

Bitkilerinin su ihtiyacı

     Salon bitkilerinin yetiştiriciliğinde en önemli konuların başında sulama gelmektedir. Bitkilere su vermeden önce suya ihtiyacı olup olmadığını iyi belirlemek gerekir. Salon bitkilerinin suya olan ihtiyaçlarını parmağınızı 2 cm kadar toprağa bastırarak anlayabilirsiniz. Kuruysa sulamak gerekir. Kış mevsiminde çiçeklerin dinlenmesi için daha seyrek sulama yapılması gerekir. Bitkilere verilecek fazla suyun yarardan çok zararı olduğunun bilinmesinde fayda vardır. Her bitki aynı oranda suya ihtiyaç duymadığı gibi aynı şekilde de sulanmaz. Sulama şekli olarak bazı bitkiler yapraktan sulanırken bazıları sulama tabağına su konularak sulanır.

     Direk musluktan alınan su ile sulama yapılmamalıdır. Böyle durumda mutlaka su dinlendirilmelidir. Özellikle kış aylarında musluk suları soğuk olduğunda suyun sıcaklığı oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletildikten sonra sulamada kullanılmalıdır. Ayrıca şebeke suları klor ihtiva ediyorsa bitkiler için uygun değildir. Mutlaka kullanmak gerekiyorsa su bir müddet bekletildikten sonra kullanılmalıdır. Salon bitkilerinin en çok sevdiği su yağmur suyudur. Yağmurlu günlerde evimizin balkonunda ya da bahçesinde yağmur suyu biriktirip bu suyu bitkilerimizin sulanmasında kullanabiliriz.

Saksı Değiştirme

     Bitkilerin hem toprak üstü hem de kök kısmı birlikte gelişir. Sonuçta saksıdaki besin maddeleri azalır. Devamlı sulama sonucu saksı toprağının pH sı değişir. Kök gelişmesi sonucu SAKSI KÜÇÜK gelmeye başlar. Köklerin çoğu saksını 1/3 luk alt kısmında toplanmıştır. Saksı değişim zamanının geldiğinin ilk göstergesi alt yaprakların ölmeye başlamasıdır. 12- 18 ayda saksı değişimi yapılır. Paşa kılıcında uzun yıllar değişmese de olur. Hızlı gelişen GENÇ bitkilerde her yıl saksı değiştirilir. Yavaş gelişen türlerde veya yaşlı bitkilerde gelişme zayıf olduğu için birkaç yılda bir saksı değiştirilir. Saksı değişim zamanı sağlıklı bitkilerde İLKBAHARDA (Mart-Nisan), Hasta bitkilerde her zaman yapılır. Saksı değişimi yapılan bitki aynı derinliğe dikilir. Sağlıklı bitkiler eskisinden bir boy büyük saksıya alınırlar, böylece kökler saksı toprağını, kolayca kaplar ve toprak üstü kısmını geliştirmeye geçer. Hasta bitkilerde eski toprak tümüyle yıkanır, bitki ve kökleri küvetlice budanır, bir boy küçük saksıya alınır.

     Saksı değişimi yapılan bitkide alt kısımların çıplaklaşmasını önlemek için budama yapılır. Saksı değişiminden sonra toprak tümüyle nemli duruma gelinceye dek sulanır. Bitkiler gölge veya yarı gölgede tutulur, direkt güneşe çıkarılmaz. Saksı değişimi yapılan bitkilere 4- 6 hafta gübre verilmez. Çiçek saksılarında ilkbahar ve sonbaharda havalandırma yapılır.

Havalandırma

     Süs bitkileri kapalı alanlarda uzun süre normal gelişim gösterirler. Ancak ortamda sigara içilmesi veya kaloifer yanması sonucu peteklerden çıkan hidrokarbon gazları bitkilere zarar verir. Bu zararlı havanın uzaklaştırılması ve ortamın kuruyan havasının NEM ORANININ artırılması amacıyla havalandırma yapılır. Havanın soğuk dalgalar halinde bitkinin üzerine gelmemesine dikkat etmeliyiz.

Budama

     İlkbaharda saksı değiştirme esnasında yapılır. Gövdeleri odunsu yapıda olup fazla boylanan bitkileri bodurlaştırmak, alttan dallanmalarını sağlamak amacıyla budarız. Bitkiye hem şekil vermek hem de gençleştirmek istiyorsak ilkbaharda gelişme başlamadan hemen önce 3- 4 göz üzerinden budama yapmalıyız. Gelişme döneminde budama ise açıp geçen çiçekleri saplarıyla koparmak şeklinde yapılır. İri çiçek istenen bitkilerde yan tomurcuklar koparılır. Bol çiçek istendiğinde hızlı gelişen üst sürgünler (yumuşak tepe sürgünü) koparılır.

Sulama

     Tropik ve Subtropik bitkiler gelişim için ortamda yüksek nem isterler, günde 2 kez su püskürtülür. Gelişme döneminde su ihtiyacı fazla, Dinlenme döneminde ise azdır. Yeni saksı değişimi yapılmışsa kök saksıyı doldurmadığı için az suya gereksinim vardır. Kumlu topraklar yapılarında su tutamadıkları için çok suya ihtiyaç gösterirler. Humusça zengin tınlı topraklar yapılarında su tutabilirler ve az sulama yeterli olur.

     Ortamda nem fazla ise sulama gereksinimi az olur. Isıtma yapılan iç mekanlarda nem oranı azaldığı için fazla sulama gerekir. Güneşe maruz bitkilerde terleme fazla olacağından sulamanın fazla yapılması gerekir. Ortam serinse su ihtiyacı az, ılık- sıcaksa su ihtiyacı çoktur Sulama bitkiler için çok önemli ancak fazla su vermek hiç su vermemek kadar tehlikelidir. Fazla su topraktaki hava gözeneklerini doldurarak bitkinin oksijen alımını engeller. Bitkiye verilen suyun oda sıcaklığında (15-18derece) ve dinlendirilmiş olması önemlidir.

     Bitkilere her gün azar azar su vermek yerine saksı toprağının tümü nemli hale gelecek şekilde verilmesi gerekir. Bitkilerin gelişme döneminde sulama akşam üzeri yapılmalıdır. Gün boyu yaprakta oluşan besinler gece boyunca bitkinin diğer kısımlarına taşınır. Dinlenme döneminde sulama öğleden önce yapılmalıdır. Tüylü yapraklı bitkilerin yapraklarına su değmeden sulama yapılmalıdır.